Csobánkai Házi Gyermekorvosi Rendelő
+36-26-320-047
+36-26-520-014
Bejelentkezés
Fájdalommentes vérvétel

Fájdalommentes vérvétel

A fájdalom megélése még a felnőttek számára sem könnyű, gyermekek számára szinte elfogadhatatlan.Tudjuk hogy az orvosi vizsgálatok visszatérő aggódó kérdése az “ugye nem fogsz megszúrni”? A szúrás, sőt a visszatérő, esetleg rendszeresen alkalmazott, fájdalmas élmény mindenképpen megviseli gyermekeinket. Ha tehetnénk, szülőként átvállalnánk a gyermekeinknek okozott fájdalmat, de ha erre nincs is módunk, azért egy kis előrelátással sokat tehetünk a fájdalom minimalizálására.

Mindenképpen fáj a vérvétel?

 

kep01Már évtizedek óta folynak kutatások a bőr érzéstelenítésre alkalmas anyagok kifejlesztésére. Jelenleg már több, nagyon jó hatású könnyen, akár szülőként is alkalmazható módszer terjedt el a tehetősebb egészségügyű országokban.Magyarországon a technika nem ismeretlen, ráadásul nem is tartozik a megfizethetetlen kategóriába, még sem vált az eljárás a hétköznapok gyakorlatává.

Megpróbálom néhány kép segítségével jól szemléltetve a módszert minden szülőnek és kollégának átadni, bízva abban, hogy a “felesleges fájdalom” így sok gyermek számára elkerülhető lesz.

Ahhoz hogy pl. a vérvétel fájdalom mentes lehessen, néhány dologra lesz szükségünk.

  • EMLA krémre
  • Fedő fóliára
  • A szúrás előtt legalább 1 óra időre

A krém beszerzése lehet a legproblémásabb, mert Magyarországon nincs forgalomban,így Ausztriából tudjuk a legegyszerűbben beszerezni.Utazáshoz kapcsolódóan,vagy egy ismerőst megkérve bármelyik külföldi patikából beszerezhetjük.Ha egyik módszerre sincs lehetőségünk, akkor a Pharmafutár Bt segítségével juthatunk hozzá.(Ők külföldi gyógyszerek behozatalával foglalkoznak és megfizethető áron beszerzik a krémet) Az 5 gr-os tubus ára kb.3000 Ft, és 3-4 alkalomra biztosan elég. A krémhez csomagolnak2 db fedő fóliát is, de mivel a krém nem csak két alkalomra elég, ezért a fóliából érdemesebb már itthon venni még egy néhány darabot.

Hogyan használjuk:

 

kep02
Keresünk egy jól látható vénát.
(Ha bizonytalanok vagyunk, kérhetünk segítséget a majdani beavatkozást végzőtől a megfelelő véna kiválasztásában).
A területre nyomunk egy nagyobb borsónyi krémet és azt nem kenjük el.

kep03
A vékony fólia kötésről eltávolítjuk a merevítő papírt és a krémre ragasztjuk. A fólia most már felénk eső oldalán is találunk egy merevítő fóliát,ezt is lehúzzuk

kep04
Látható, hogy egy hajszálvékony fólia került a krémre, mely így egy kicsit szétlapult. A ragasztás minimum 1 órán keresztül így marad. Közben a nagyobb gyerekek játszhatnak, rajzolhatnak, a csecsemőknél vigyázni kell arra, hogy esetleg ujjszopás esetén ne szakadjon el a fólia, a krém ne kerülhessen a szájba.

kep05
A vérvétel,vénás kanül behelyezése előtt a fóliát eltávolítjuk, a krém maradékát bőrfertőtlenítős vattával letöröljük.Ha az 1 óra várakozási időt betartottuk, akkor kb. 5-6 mm mélyen teljesen érzéketlen a bekent terület.

kep06
Kicsit izgul, de bízik az ígéretünkben:
” nem fog fájni! “

kep07És végül, az a sikeres vérvétel, ahol a gyerekorvos jobban izgul az egész miatt mint a páciense!

Rendelőnkben a vérvétel hozzátartozik a mindennapokhoz.
Több év tapasztalata alapján úgy döntöttem, hogy a továbbiakban csak érzéstelenítésben végzünk ilyen beavatkozást

Az ismertetett érzéstelenítési technika nem tér ki minden részletre, így alkalmazása esetén kérem konzultáljon gyermekorvosával.

dr. Kollár László

Aktualitások Aktualitások Sportorvosi vizsgálat tovább
Egészség tippek Egészség tippek Hogyan gondoskodjunk gyermekünk egészségéről? Olvassa el egészségtippjeinket, amivel könnyedén hozzájárulhat gyermeke egészségéhez! tovább
Magánrendelés Magánrendelés Minden nap tartok magánrendelést, szükség esetén hétvégén is! tovább