Csobánkai Házi Gyermekorvosi Rendelő
+36-26-320-047
+36-26-520-014
Bejelentkezés
Tartsunk állatokat!

Tartsunk állatokat!

Állattartás gyermekkorban…

A szülők aggodalma sokszor felesleges, nincs arányban a házi kedvencek által terjesztett betegségek lehetősége azzal az élménnyel, amit egy kis (vagy nagy) szerethető kis lény adhat. A gyerekek imádják az állatokat, azonban a felelős állattartás komoly feladat, amire fel kell készíteni gyermekünket.

Az állattartásnak számos előnye és hátránya is lehet. Egyrészt a gyermekek felelősségérzetét nagyban fejlesztheti egy kisállatról való gondoskodás, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen életkorban bízunk a gyermekre egy kis élőlényt. Vannak nagyon állatbarát gyermekek, akik már akár 5-7 éves kortól képesek odafigyelni az állatra, és felelősségteljesen gondoskodni róla. Általában érdemes kicsit idősebb korban, 10 éves korban rábízni a gyermekre az kisállatot, azonban még ekkor sem feltétlenül alkalmas a gyermek arra, hogy egyedül foglalkozzon az állattal. Ne feledjük, hogy szülőként mi is felelősséggel tartozunk az állatért, főleg, ha a gyermek valamilyen okból felhagy a gondozásával. Természetesen a kisállat beszerzése előtt meg kell győződni arról is, hogy a család valamelyik tagja nem allergiás-e esetleg a kutya, vagy macskaszőrre.

 


Mielőtt állatot vásárolunk…

ezt az öt kérdést mindenképpen tegyük fel magunknak

 

Az ünnepek közeledtével, sok szülőben megfogalmazódik az ötlet, hogy élő állattal kedveskedik gyermekeinek. Nincs is ezzel semmi baj, ha a döntést átgondolva, több szempont alapján hozzuk meg. Hiszen az élő állat, felelősséggel jár. Nem csupán etetni, gondozni, és megfelelő helyet kell számára biztosítani hosszú távon, de arra is kell gondolnunk, hogy betegség, baleset esetén is el kell majd látnunk, orvoshoz kell vinnünk, legyen szó akár kis nyusziról, kutyusról, vagy egy siklóról.

 

1) Ki foglalkozik majd napi szinten az állattal?

 

Kutya vagy macska, egy kisállattal napi szinten kell foglalkozni, játszani. A kutyát el kell vinni sétálni, és a macskával is időt kell tölteni, játszani. Még a díszhalak esetében is, naponta kell enni adni, szűrőt cserélni az akváriumban, és legalább havonta le kell pucolni az üveget is, hogy szép legyen, a halak pedig egészségesek maradjanak. A gyerek persze a kezdeti időkben el lesz kápráztatva, és mindenben segíteni fog, ellátja majd kedvencét. Amikor viszont csökken a lelkesedés, nem a kutyus lesz a hibás, hogy a szőnyegre piszkít, hanem a gazda, aki nem vitte ki dolgát végezni.

„Éppen ezért fontos, hogy ne vegyük meg az első „kérésre” az állatot. Beszélgessünk sokat a gyerkőccel, vásároljunk neki könyveket az adott állattal kapcsolatban, hogy jobban megismerkedhessen azzal, melyek az adott élőlény szükségletei. Ha a vágya tartósnak bizonyul (nem hetek, hanem hónapokban mérhető), és az életkora is megvan hozzá, hogy gondozza (általában 10 év felett), illetve a család pénztárcájának sem megterhelő az új családtag ellátása, akkor biztosan elérkezett az idő, hogy gyarapodjék a család.” – magyarázza dr. Schütz Éva, az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum állatorvosa.

 

2) Rendelkezésre áll-e elég hely?

 

Gondoljuk át, hogy hol lesz az állat helye, mielőtt otthonunkba fogadjuk őt. A hosszú szőrű állatok esetében ne utólag derüljön ki, hogy mivel valaki allergiás rá, csak az előszobában, vagy a garázsban aludhat, ahol ha nincs fűtés, könnyen megfázhat.

Egy macska megelégszik egy „nyugodt” kosárral, meg némi szabad térrel, míg a nagyobb testű kutyák nem érzik jól magukat akkor sem, ha övék az egész lakás, vagy reggel és este is sétálhatnak, mert nagy a helyigényük. Sokszor látni teknősöket is, egy alig nagyobb terráriumban vergődni, mint a páncéljuk.

 

3) Készen állok arra, hogy akár 20 évre elkötelezzem magam?

 

Mielőtt meghozzuk a döntést, gondoljuk át, hogy mennyi ideig él az adott állat. Egy macska példának okáért, akár 20 évet is élhet. Ez elég hosszú idő, ha arra gondolunk, hogy legalább egy évben egyszer illik elvinni az állatorvoshoz oltásra, negyedévente pedig féreghajtásra, minden nap enni kell adni neki, sőt táplálék kiegészítőket is vehetünk neki, ha azt szeretnénk, hogy egészségesebb legyen. Az állattartás nem olcsó mulatság, főleg, ha baj van. Amikor kedvencünket elüti az autó, és röntgenezni, műteni kell, az több tíz ezer forintot is jelenthet. Ha a törpenyúlnak nem megfelelő takarmányt adunk (például széna helyett gyümölcsöt vagy magvakat, répát kap, aminek csupán a táplálékának a 10%-át szabadna kitennie) beteg lesz, vagy a fogát le kell reszelni, különben fájdalmai lesznek. Többször előfordul sajnos, hogy az állatra csak addig van „szükség” amíg egészséges. Ha öreg, beteg lesz, anyu és apu már unja, vagy egyszerűen sajnálják a kezelésre kifizetni a pénzt, akkor van, hogy megkérik az állatorvost, hogy altassák el, vagy egyszerűen az utcára teszik. A legrosszabb, ha mindezt a kis gazda tudta nélkül cselekszik, vagy valami ostobaságot hazudnak, miszerint Morzsi már úgyis öreg, el kell altatni. Vajon a nagyinak is ez lesz majd a sorsa? Át sem gondolják sokan, ezzel mit is tanítanak a saját gyereküknek…

 

4) Ki fogja gondját viselni, ha elutazunk?

 

Többször előfordul, hogy elutazunk, ha csak pár napról van is szó, az állatoknak enniük kell. Ki fog vizet önteni a kutya táljába nyáron, amikor meleg van, és mi a Balaton partján lógatjuk a lábunk? Vagy tényleg kibírja a nyúl annyi eleséggel, ami befér a helyére, ha a hosszú hétvégét az Adrián töltjük? Szomszédok, a család, vagy a rokonok, barátok, minden megoldás működhet, csak meg kell szervezni előre. Gondoljuk meg, megéri-e állandóan szívességet kérni. Minden évben megnő az utcán található állatok száma, a nyári szünidő idején.

 

5) Vásárlás vagy örökbefogadás?

 

Jó alternatíva lehet az örökbefogadás, ha nem egy konkrét állatot néztünk ki a gyereknek. Ezzel a megoldással két legyet is „ütünk”: egyrészt olcsóbb, másrészt egy állattal jót cselekszünk. Aggodalomra nincsen ok, hiszen a menhelyen élő állatokat beoltják, kutyák esetén chipet is raknak a nyak bal oldalán a bőrük alá, sőt az esetek többségében még ivartalanítják is őket. Arra azonban ügyeljünk, hogy milyen karakterű állatot választunk a gyerek mellé. Nem árt, ha az „akció” előtt tájékozódunk, és elbeszélgetünk a menhelyen dolgozó gondozókkal is.

 

Bogátiné S. Gabriella

Szakértő: dr. Schütz Éva

Aktualitások Aktualitások Sportorvosi vizsgálat tovább
Egészség tippek Egészség tippek Hogyan gondoskodjunk gyermekünk egészségéről? Olvassa el egészségtippjeinket, amivel könnyedén hozzájárulhat gyermeke egészségéhez! tovább
Magánrendelés Magánrendelés Minden nap tartok magánrendelést, szükség esetén hétvégén is! tovább